SKŁADNIKI:
1. 15 dag mąki pszennej + 2 łyżki
2. 15 dag masła
3. 5 jajek
4. 15 dag cukru pudru
5. 2 łyżki kakao
6. 1 opakowanie cukru waniliowego
7. Pół cytryny
8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
9. 5 dag maki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem; ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Cytrynę wyszorować, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok (z połowy cytryny). Dodać do masy z masła i żółtek, wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do przyrządzonej masy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i podzielić ciasto na dwie części: do jednej dodać kakao i wymieszać; do drugiej dwie łyżki mąki. Do przygotowanej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) przełożyć część ciasta kakaowego, następnie cytrynowego i tak na przemian. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza)na około 45 minut. Wyjętą można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladową polewą.