Składniki:
2 czubate szklanki mąki pszennej
Pół szklanki cukru
10 dag masła
2 jajka
15 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku d opieczenia
5 dag suszonych moreli
5 dag płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
Sok z ? cytryny
Pół kg bananów
Wykonanie:
Roztopić masło, mieszając dodać cukier i przestudzić. Wbić jajka, dodać mleko i wszystko zmiksować. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodawać porcjami do masy maślanej i dokładnie utrzeć (mikserem).
Pokroić morele. Banany obrać i także pokroić w plasterki. Owoce wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i połową płatków migdałowych.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Posypać resztą płatków migdałowych.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i wstawić formę na 45 minut.
Po upieczeniu zostawić, aby ciasto ostygło i dopiero wtedy wyjąć z formy.