Składniki:
10 dag masła
15 dag mąki pszennej
1 jajko
5 dag cukru pudru
Proszek do pieczenia
30 dag śliwek mirabelek
4 białka
20 dag cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbić jajko. Z tych produktów zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na mniej więcej pól godziny. Następnie ciasto rozwałkować, przenieś na wałku na wysmarowaną tłuszczem blachę z wyższym brzegiem.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Układać na cieście. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i ciasto upiec (około 30 minut).
Białka z cukrem ubić na śnieżnobiałą pianę. Rozsmarować na śliwkach i jeszcze raz wstawić do piekarnika na około 15 minut (zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni, aby beza na wierzchu ciasta zbytnio się nie przypiekła).