CZEKOLADOWY PRZEKŁADANIEC

0
42

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 6 jajek
2. 8 dag mąki pszennej
3. 20 dag cukru pudru
4. 5 dag mąki ziemniaczanej
5. 3 łyżki kakao
6. Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:
1. 2 gorzkie czekolady
2. 20 dag masła
3. Trochę mniej niż pół szklanki mleka
4. 15 dag cukru pudru

WYKONANIE:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem pudrem dodać żółtka, przesianą mąkę, kakao, startą czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części i upiec cztery oddzielne placki (każdy około 10 minut w temperaturze 180 stopni).
Przygotować krem: tabliczki czekolady połamać i wrzucić do rondelka, dodać mleko i podgrzewać ciągle mieszając aż się rozpuści. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodając czekoladę dalej ucierać na gładką masę. Krem ostudzić, a następnie smarować placki i przekładać. Następnie dobrze schłodzić. Placki ciasta można przed posmarowaniem kremem nasączyć ponczem z herbaty i wiśniówki. Przed pokrojeniem na kawałki można udekorować.