Destylacja jest zabiegiem, który ma na celu rozdzielenie mieszaniny cieczy. Polega na odparowaniu składników z roztworu a następnie ich skropleniu. Jest to możliwe dzięki różnej lotności substancji, które chcemy wyizolować. Główny produkt destylacji nazywany jest po prostu destylatem.
Przykładowo destylator do alkoholu prosty pozwala na uzyskanie destylatu o stosunkowo małym stężeniu. Aby obniżyć zawartość wody w roztworze konieczne jest powtarzanie procesu wielokrotnie. Wygodniejsze są aparaty do destylacji o budowie złożonej, gdzie wewnątrz kolumny znajdują się specjalne kształtki. Miejsca te pozwalają na kaskadowe powtarzanie procesu destylacyjnego w trakcie jednego obiegu, co w efekcie daje dobrze oczyszczony i skondensowany destylat. Zjawisko fizyczne polegające na wielu następujących po sobie destylacjach podczas jednego obiegu substancji nosi nazwę rektyfikacji, lub destylacji kaskadowej.
Oprócz alkoholu można destylować np. olejki eteryczne. Źródłem do ich uzyskania mogą być aromatyczne owoce, goździki, czy płatki kwiatów. W czasie procesu należy pamiętać, że odseparowany olejek jest substancją bardzo łatwopalną.