Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

0
49

Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Kuchnia

Dieta odkwaszająca zwana jest również jako alkaliczna oraz zasadowa. Charakteryzuje się ona tym, iż produkty zakwaszające, takie jak mięso, nabiał czy pieczywo, zastępowane są jedzeniem alkalicznym. W diecie tej, królują owoce oraz warzywa. Dieta w chorobach wątroby, charakteryzuje się spożywaniem posiłków o znikomej ilości tłuszczu. Posiłki podczas takiego żywienia, powinny być lekkie, ciepłe oraz gotowane, aby nie przeciążały już tego organu. Alkohol w tego typu diecie, powinien zostać całkowicie wykluczony. Błonnik powinien być spożywany w umiarkowanej ilości. Ważne też jest, aby nie spożywać posiłków zbyt późno w nocy, aby wątroba nie pracowała zbyt ciężko. Należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Przyjmuje się, iż powinno pić się w ciągu dnia około 30 mililitrów płynu na każdy kilogram masy ciała. Dzień warto zacząć od szklanki wody z wciśniętą do niej połówką cytryny. Taki napój przygotuje narządy do pracy, pobudzi jelita do działania oraz wstępnie oczyści organizm z toksyn.