DROŻDŻÓWKA Z PIANKĄ

0
50

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1. 40 dag mąki pszennej
2. 1 opakowanie suszonych drożdży
3. 1 jajko
4. ćwierć szklanki cukru
5. 1 szklanka mleka

Pianka:
1. 3 łyżeczki żelatyny
2. Pół szklanki syropu truskawkowego
3. Szklanka i 5 łyżki śmietany kremówki

Wierzch:
1. 2 łyżki cukru
2. 1 opakowanie płatków migdałowych
3. 2 łyżki masła
4. 2 łyżki miodu

WYKONANIE:

Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać ciepłe mleko i jajko i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miskę przykryć ściereczką).
Gdy wyrośnie wylepić ciastem spód formy do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Masło stopić z cukrem i miodem, dodać płatki migdałowe i wymieszać. Rozsmarować na drożdżowym cieście i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu rozciąć na dwa placki.
Żelatynę rozpuścić w drobinie gorącej wody, śmietanę ubić i połączyć z żelatyną i syropem truskawkowym. Kiedy masa zacznie tężeć, rozsmarować ją na jednej części placka a drugą (tą z migdałami na wierzchu)przykryć.