Indyk na stole

0
41

Mięso z indyka jest smaczne, delikatne i zdrowe. Ma niską wartość kaloryczną i jest sycące. Pierś z indyka to dobre źródło niacyny, selenu, witamin z grupy B i cynku. W smakowym rankingu zdecydowanie zwycięża z bardziej popularnym kurczakiem. To mięso popularne w większości diet odchudzających, polecane również małym dzieciom. Jego walory smakowe doceniają mistrzowie garnka i patelni. Indyk w wersji tradycyjnej może być wykorzystany do przygotowania sznycli z kapustą kiszoną i ziemniakami, ale też doskonale komponuje się z makaronem i soczewicą. W Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na przyrządzenie indyka w różnych odsłonach.
Na fali rosnącej popularności na zdrową żywność i ekologię, chów indyków na przykład w gospodarstwach agroturystycznych, staje się modny. Warto pamiętać o tym, że pisklęta indycze są bardziej delikatne od kurzych. Zakup piskląt , które ukończyły 6- 7 tydzień życia narażają gospodarza na mniejsze straty. Siedmiotygodniowe indyczęta są już bardzo samodzielne, odporne na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych, łatwe do dalszego chowu.