JOGURTOWY TORCIK

0
38

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 3 jajka
3. Pół szklanki cukru
4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5. 1 łyżka mielonych migdałów
6. Szczypta soli
7. Masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy

Krem:
1. 1 szklanka jogurtu naturalnego
2. 2/3 szklanki śmietanki kremówki
3. Słoik kompotu porzeczkowego
4. 5 łyżeczek żelatyny
5. 5 łyżek cukru
6. Pół opakowania płatków migdałowych
7. Bezy
8. Rurki waflowe

WYKONANIE:

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodawać porcjami cukier i ubijać tak długo aż się rozpuści, a następnie dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając (w jedną stronę). Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając a na koniec dodać mielone migdały i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Wystudzić.
Odsączyć owoce z kompotu; w 100 ml kompotu rozpuścić żelatynę (kompot wcześniej zagotować) i wystudzić. Owoce z kompotu zmiksować. Jogurt zmiksować z 4 łyżkami owocowego musu i 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Biszkopt po ostudzeniu rozciąć na dwa blaty i jeden posmarować przygotowanym kremem jogurtowym i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Ubić śmietanę na sztywno z cukrem i dodać do reszty jogurtowego kremu a następnie rozsmarować na wierzchu torcika.
Przetrzeć pozostały owocowy mus i dodać do niego resztę żelatyny; delikatnie rozłożyć na kremie śmietanowym i przemieszać, aby powstał marmurkowy wzór. Schłodzić. Na patelni zrumienić płatki migdałowe i posypać po wierzchu dekorując także gotowymi bezami i rurkami.