Kawa świeżo palona

0
61

Czy wiecie, że kawa świeżo palona pochodzi z najróżniejszych regionów świata? Brazylia, Salwador, Nikaragua – słyszeliście na pewno nazwy takich krajów, ale czy skojarzyliście, że te miejsca to najbardziej znani dostawcy kaw, które doceniane są dosłownie wszędzie? Papua Nowa Gwinea, a Indie, Malawi, Kenia, Etiopia może nie zawsze kojarzą nam się z kawą, jednak to oni dostarczają do innych regionów świata cenne ziarna, które pozwalają nam się cieszyć tym czarnym aromatycznym napojem z mlekiem, cukrem lub bez. Żeby dostrzec głębie smaku kawy uważam, że trzeba pić ją bez żadnych dodatków. Jednak ludzie mają różne gusta smakowe i niech piją jak chcą. Bariści mówią, że przyrządzanie kawy to nie tylko wrzątek w czajniku i kubek. To prawdziwy rytuał, którego trzeba nauczyć się na odpowiednich kursach. Takie kursy pokazują jak naprawdę przyrządza się kawę, jak się ją pije i jak można się nią delektować. Mam nadzieje, że będziecie mogli dostrzec przyjemność picia kawy i będziecie się nią mogli prawdziwie delektować.