Kuchnia australijska – cechy charakterystyczne
Australijczycy oparli swoją kuchnię na kuchni angielskiej. W swym najbardziej pierwotnym kształcie nie jest ona zbyt oryginalna – składa się bowiem z pieczeni, kotletów, ziemniaków i ogólnie, z dość typowych smaków – aczkolwiek w ostatnich kilkudziesięciu latach przeszła sporą metamorfozę. Do Australii zaczęli bowiem napływać imigranci z różnych kultur, wprowadzając do tamtejszej kuchni coraz więcej innowacji. Efekt? Kuchnia australijska jest dziś prawdziwą kuchnią wielu kultur.
Do najsłynniejszych potraw, które można zamówić obecnie w każdej australijskiej restauracji, należy: Pawłowa, charakterystyczne australijskie biszkopty oraz chociażby chleb z pastą z drożdży. Niestety, w Polsce potrawy te są zazwyczaj trudne do zamówienia – australijska kuchnia gastronomiczna jest nam zdecydowanie obca, i dość przywołać tu fakt nieliczności australijskich restauracji w naszym kraju. Miejmy jednak nadzieję, że to się zmieni i że polska gastronomia otworzy się na potrawy z kraju imigrantów i kangurów.