MAKOWY PLACEK

0
43

Składniki:

2 szklanki mąki
20 dag maku
15 dag masła
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
1 mała torebka proszku do pieczenia
30 dag cukru pudru
15 dag orzechów
Cukier waniliowy
40 dag jabłek (kortland, szara reneta)
Dekoracja:
2 opakowania gotowej polewy czekoladowej
Rodzynki, orzechy, migdały

Wykonanie:

Zagotować mleko, wsypać mak, ostudzić i zmielić 2 albo 3 razy.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i masłem na gładką jednolitą masę. Do masy żółtkowej dodać zmielony mak, posiekane orzechy, kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce, dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem makowym.
Piekarnik rozgrzać do 150-160 stopni. Ciasto wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około godziny. Po wyjęciu i ostudzeniu polać polewą czekoladową i ozdobić.