Składniki:
Ciasto:
15 dag masła
20 dag mąki
8 dag cukru
1 jajko
Nadzienie:
Puszka masy makowej z bakaliami
Krem:
25 dag cukru
2 szklanki mleka
Opakowanie fig suszonych ( 20 dag)
1 łyżka masła
Migdały kalifornijskie
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem i cukrem, dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny (musi być bardzo dobrze schłodzone).
Przygotować krem: w rondelku o grubym dnie zagotować mleko z cukrem i gotować tak długo aż masa zacznie gęstnieć (ciągle mieszać i uważać żeby się nie przypaliło). Gdy masa zgęstnieje dodać masło i drobno pokrojone figi i jeszcze wszystko razem pogotować a następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni. Ciasto upiec na złoty kolor. Schłodzić. Na schłodzone ciasto wyłożyć gotową masę makową i równomiernie rozsmarować a na niej rozsmarować krem mleczno-figowy. Udekorować pokrojonymi figami i migdałami.