Składniki:
Ciasto stefankowe:
4 jajka
19 dag mąki
16 dag masła
16 dag cukru pudru
Krem:
12 dag cukru pudru
3 jajka
2 dag kakao
24 dag masła
1 łyżka spirytusu
1 czekolada (10 dag) lub gotowa polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie powoli przesiać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części i upiec.
Zagotować w garnku wodę, na garnku postawić miskę z wbitymi do niej jajkami i jajka ubić z cukrem na parze. Ciągle ubijając dodawać powoli masło przeznaczone na krem i ubijać tak długo aż masa będzie gładka i bez grudek masła. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze aż krem wystygnie. Ostudzone placki posmarować kremem. Czekoladę lub polewę czekoladową rozgrzać w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto a następnie udekorować według uznania.