Menu przyjęcia

0
37

Menu jest zestawienie potraw oferowanych przez określony lokal. Menu ustala zawsze kierownik sali wraz z kucharzami. Menu zależy przede wszystkim do rodzaju przyjęcia i od tego, co lubi klient. Jeśli chodzi o tradycyjne menu to zwyczaj składa się ono z około dziesięciu dań w tym są przekąski, ryby, ciasta, desery i tym podobne. W menu bardzo ważną kwestią jest czas, czyli wszystko musi następować po sobie planowo. Na początku zawsze jest aperitif, czyli wprowadzenie, a na nim królują przede wszystkim przekąski i napoje. Następnie na przyjęciu można podawać ryby i mięsa tak aż do punktu kulminacyjnego, którym jest podanie deserów. Desery kończą też całe przyjęcie, a po nich można serwować kawę lub herbatę i zazwyczaj goście odchodzą z sali. Menu trudno jest ustalić, ponieważ nie dotyczy ono tylko posiłków i czasu ich podania, ale trzeba też umiejętnie w nim dobrać alkohole do potraw tak by znakomicie współgrały ze sobą, na przykład do przekąsek zimnych serwujemy wódki i wina, z kolei do mięs najczęściej serwujemy tylko wina. Obsługa są to ludzie, którzy pracują w restauracji i usługuja klientom. Zakład gastronomiczny liczy sobie wielu ludzi, a każdy z nich jest odpowiedzialny za coś innego, czyli przede wszystkim wyróżniamy tutaj część typowo produkcyjną oraz usługową. Najważniejszą jednak jest część składająca się z kelnerów, ponieważ to ona ma bezpośredni kontakt z klientem i musi zrobić na nim dobre wrażenie. Kelner musi najpierw przejść odpowiednie przeszkolenia, aby obsługiwać jakiekolwiek przyjęcie, na tego typu przeszkoleniu uczy się jak serwować potrawy, jak je umiejętnie nosić i jak kontaktować się z klientem, co jest bardzo ważne. Każdy kelner musi być przeszkolony, ale nie tylko, ponieważ musi się też dobrze prezentować, czyli kelner musi być ubrany podczas przyjęcia w stroje elegancki i pasujące do powagi sytuacji, ponadto musi on często nosić białe rękawiczki. Obsługa jest bardzo ważnym aspektem każdego przyjęcia i bez niej nic się nie może odbywać, ponieważ wszystkie przyjęcia czy to zasiadane czy na stojąco obsługują właśnie kelnerzy.