Odwrócona osmoza

0
32

Odwrócona osmoza jest jednym ze sposobów filtracji wody. Uważa się ją za najdoskonalszą i najskuteczniejszą metodę. Umożliwia usunięcie tak małych cząstek jak nawet pojedyncze jony. Wykorzystuje się ją na przykład do odsalania wody morskiej czy do oczyszczania z wody zanieczyszczeń. Producenci wód butelkowych bardzo często korzystają właśnie z tego sposobu filtracji wody. W skład najbardziej typowego układu odwróconej osmozy wchodzą: filtr węglowy, membrana osmotyczna, pojemnik składujący czystą wodę, a także kranik dostarczający ją już oczyszczoną. Cały proces polega na przeciśnięciu pod ciśnieniem przez półprzepuszczalną błonę jedynie cząsteczek wody. Roztwór o większym stężeniu, czyli brudna woda, staje się w roztworem o mniejszym stężeniu, więc wodą już oczyszczoną. Często wykorzystujemy takie filtry we własnych domach. Dzięki odwróconej osmozie w wodzie nie ma takich substancji jak na przykład: piasek, rdza, związki metali ciężkich czy nawet bakterie i wirusy. Wodę taką powinno się jednak mineralizować, aby miała w sobie najbardziej dla nas cenne składniki.