PLACEK CZEREŚNIOWY

0
55

Składniki:

Ciasto:
35 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
Pół szklanki oleju
30 dag jogurtu naturalnego
Pół torebki cukru waniliowego
Pół kilograma czereśni
Bułka tarta do formy
Kruszonka:
5 dag stopionego masła
10 łyżek mąki
Pół torebki cukru waniliowego

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
Całe zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką. Następnie dodać olej i wymieszać oraz jogurt i niezbyt dokładnie wymieszać ( ciasto ma być trochę grudkowate).
Czereśnie wymyć, osuszyć, wydrylować i przekroić na połówki. Ciasto wyłożyć natłuszczonej i wysypanej tarta bułką formy. Na wierzchu poukładać czereśnie
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać i krótko zagnieść. Pokruszyć na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić ciasto na około 50 minut.