PLACEK JOGURTOWY

0
37

Składniki:

1 kg naturalnego i gęstego jogurtu
3 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 duże pomarańcze
Pół kilograma truskawek
4 brzoskwinie z puszki
Pół melona miodowego
Świeże owoce i listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Wyłożyć spód i brzegi tortownicy folią spożywczą.
Sparzyć pomarańcze, umyć i dokładnie wytrzeć. Skórkę zetrzeć na tarce.
Środki pomarańczy pokroić w grube plasterki i ułożyć na spodzie przygotowanej tortownicy.
Przelać jogurt do miski, dodać otartą skórkę pomarańczową i cukier puder.
Rozpuścić żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody. Połączyć z jogurtem i wszystko zmiksować.
Duże truskawki pokroić na połówki (małe mogą być w całości), brzoskwinie dobrze osączone pokroić na mniejsze kawałki, to samo zrobić z melonem (można półokrągłą łyżeczką powycinać kulki). Owoce delikatnie wymieszać z jogurtem i całość przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Schładzać, co najmniej trzygodzinny, a następnie udekorować owocami i listkami melisy.