PLACEK KAKAOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

0
42

SKŁADNIKI:

1. 10 dag cukru pudru
2. 4 jajka
3. 8 dag mąki pszennej
4. 2 łyżki kakao
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. Pół litra śmietanki 36 procentowej
7. 1 łyżka cukru waniliowego
8. 3 łyżki cukru pudru
9. 1 łyżka żelatyny
10. 5 dag czekolady
11. 10 dag konfitury malinowej

WYKONANIE:

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie przesiać do miski z jajkami i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i odkroić z długości pasek (ok., 1/3 z całości). Resztę placka ułożyć w formie rynience, tak żeby boki także były z ciasta.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wymieszać z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Wyłożyć na ciasto w formie i posmarować konfiturą malinową, a następnie przykryć odciętym paskiem ciasta i wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Placek wyjąć i udekorować tartą czekoladą.