SKŁADNIKI:
1. 20 dag mąki pszennej
2. 2 łyżki kakao
3. Pół szklanki cukru
4. 4 jajka
5. Pół kostki masła
6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 2 szklanki kefiru
8. Pół szklanki cukru pudru
9. 3 łyżki żelatyny
10. 2 puszki mandarynek
11. 1 szklanka śmietany kremówki
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do naczynia z utartym masłem i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika u piec przez około pół godziny.
Kefir dokładnie zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć i podgrzać w kąpieli wodnej żeby się rozpuściła. Połączyć z kefirem.
Mandarynki dokładnie osączyć z zalewy, kilka pozostawić do dekoracji, a resztę rozłożyć na wystudzonym kakaowym placku. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do tężejącego kefiru i dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto z mandarynkami i schłodzić. Gotowe ciasto pokroić na porcje i udekorować pozostawionymi cząsteczkami mandarynek.