Lokal gastronomiczny to powinno być miejsce wyjątkowe. Takie, które przyciągnie tłumy gości a właścicielowi zapewni sukces finansowy. Aby tak się stało należy zadbać o kilka ważnych rzeczy. Przede wszystkim należy zadbać o jego wystrój. Początkiem wszystkich prac będzie oczywiście projekt lokalu gastronomicznego. Musi on być wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną z uwzględnieniem specyficznych wymogów narzucanych przez sanepid. Tu nie ma mowy o żadnych ustępstwach. W razie jakiejkolwiek kontroli mogłoby się to spotkać ze sporymi karami a nawet zamknięciem lokalu. Gdy spełnimy wymogi techniczne, możemy przystąpić do prac wykończeniowych i dekoratorskich. Tu ważny jest przede wszystkim pomysł. Im bardziej oryginalny, tym większa szansa, że lokal przyciągnie więcej gości. Jeśli nie czujemy się na siłach by samodzielnie stworzyć niebanalny wystrój, skorzystajmy z pomocy architekta wnętrz. On wpierw pozna nasze oczekiwania, następnie zaproponuje kilka ciekawych rozwiązań, a o ostatecznym wystroju i tak będziemy decydować samodzielnie.