RABARBAROWY STRUDEL

0
47

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki oleju
1 żółtko
Sól
Nadzienie:
Pól kilograma rabarbaru
2 gruszki
8 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynków
8 dag cukru
12,5 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
200 ml śmietany (bitej do dekoracji)

Wykonanie:

Przesiać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtko i 125 ml wody. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Ciasto posmarować olejem, przykryć folią i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Rabarbar oczyścić i pokroić w dosyć grube plasterki, dodać rodzynki, posiekane orzechy, cukier i cynamon. Wszystko razem wymieszać.
Ciasto rozwałkować, przenieść na ściereczkę oprószoną mąką i rozciągnąć.
Ciasto posmarować połową roztopionego masła, posypać tarta bułką, nałożyć farsz i zawinąć w roladę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na blachę złączeniem do spodu. Posmarować resztą stopionego masła.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić formę na około 45 minut.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.