Składniki:
1/3 szklanki cukru
5 jajek
Pół szklanki mąki
1 łyżka kakao
2,5 tabliczki czekolady
2 łyżki oleju
2 żółtka
1 łyżeczka żelatyny
Cukier waniliowy
2 łyżki soku pomarańczowego
1 szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką i połączyć z ubitą pianą.
Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao. Masę włożyć do papierowych rożków i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na przemian wyciskać ciasto. Połączyć oba ciasta lekko widelcem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdjąć papier, zrolować razem ze ściereczką i wystudzić.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, żelatynę zalać zimną wodą. Dwa żółtka ubić z cukrem waniliowym na parze. Gdy zgęstnieją dodać czekoladę. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym soku pomarańczowym i wymieszać z kremem.
Zimną śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z wystudzonym kremem. Wstawić do schłodzenia na około pół godziny. Ciasto na roladę delikatnie rozwinąć, posmarować wystudzonym kremem, ponownie zwinąć schładzać około godziny. Można udekorować.