Składniki:
20 dag cukru
8 żóltek
2 białka
16 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
Krem:
25 dag mrożonych truskawek
2 szklanki śmietany kremówki
15 dag cukru
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć w misce z połową cukru na puszystą masę. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Mąki zmieszać z kakem i przesiać do miski z masą jajeczną.
Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przełożyć na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 8-12 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć lekko wilgotną ściereczką i odwrócić do góry dnem, zdjąć blaszkę a następnie pergamin.
Truskawki rozmrozić, osączyć i rozgnieść. Śmietanę ubić z cukrem, dodać truskawki, wymieszać. kremem posmarować ciasto i ciasno zrolować. Po wierzchu posypać kakaem.