ROLADA MALINOWA

0
33

Składniki:

50 dag mrożonych malin
25 dag cukru
3 łyżki cukru pudru do posypania
6 jajek
18 dag cukru
18 dag mąki

Wykonanie:
Maliny lekko rozmrozić, dodać cukier, zmiksować i wstawić do lodówki.
W rondlu zagotować wodę, jajka umyć, wybić do miski, dodać cukier i chwilę ubijać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą ubijać aż masa będzie ciepła. Zdjąć miskę z rondla i ubijać dalej. Następnie powoli wsypywać mąkę i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 minut (zwiększyć temperaturę do 200 stopni). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć ściereczką i odwrócić tak, aby papier był na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier. Mus malinowy wyjąć z lodówki i rozsmarować na biszkopcie, przy pomocy ściereczki ciasno zawinąć roladę. Po zastygnięciu posypać cukrem pudrem.