Sałatki z ogórków
Obraną pokrojoną w półkrążki cebulę podsmażyć na oleju, aby tylko nieco zmiękła, lecz nie rumienić. Paprykę pokrojoną w paski lub kostkę dodać do cebuli, skropić kilkoma łyżkami wody i pod przykryciem dusić 7-8 minut. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz obrane ze skórki pokrojone w cząstki pomidory i jeszcze raz krótko wszystko gotować. Przyprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem, papryką można też dodać ząbek czosnku lub łyżeczkę przyprawy do potraw „Jarzynka”. Wystudzoną sałatkę można podawać samą lub posypaną ugotowanym na twardo jajkiem z dodatkiem startego sera czy rozdrobnionej wędzonej ryby lub śledzia.
Sałatki z ogórków. Proporcje: kilka młodych cebul, 2 ogórki, 2-3 pomidory, 2-3 owoce papryki, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, zielona pietruszka.
Cebulę i ogórki pokrajać w krążki, a paprykę w makaronik. Pomidory pokrajać w ćwiartki. Na rozgrzany olej włożyć cebulę, lekko podsmażyć, a następnie dodać ogórki i paprykę. Podlać kilkoma łyżkami wody
– 1 dusić około 10 minut. Dodać do sałatki pomidory, zagotować i przyprawić sałatkę do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością zielonej pietruszki lub kopru. Podawać sałatkę na zimno, jako dodatek do pieczywa. Można przed podaniem sałatkę posypać startym żółtym serem.