Sałatki z seiera

0
40

Sałatki z seiera

Sałatki z seiera. Proporcje: 30 dag selera, 2 jabłka, sól, cukier, kwas cytrynowy do smaku, 2-3 łyżki majonezu, łyżka orzechów włoskich.

Seler obgotować, wystudzić, pokroić w dość drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić jabłka. Wymieszać rozdrobnione produkty z majonezem i orzechami, przyprawić do smaku solą i cukrem, a jeżeli trzeba to zakwasić sokiem z cytryny lub rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym.

Ścięte, mięsiste łodygi portulaki

– 1 wstawić do zapieczenia. Jest to bardzo smaczne i bardzo eleganckie danie do podania nawet na bardzo wytworne przyjęcie. Portulaka z wody. Proporcje: garść portulaki, sól, cukier, 6-8 dag boczku lub 4 dag masła, łyżka tartej bułki.

Ścięte, mięsiste łodygi portulaki razem z liśćmi po umyciu włożyć do wrzącej osolonej wody, przyprawionej do smaku cukrem, ugotować. Odcedzoną portulakę wyłożyć na półmisek, okrasić stopionym boczkiem ze skwarkami lub polać masłem i posypać zrumienioną bułką.