SERNIK Z POMARAŃCZĄ I JAGODAMI

0
49

SKŁADNIKI:

1. 5 opakowań serków waniliowych
2. ? litra śmietany kremówki
3. 2 galaretki pomarańczowe
4. Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
5. 1 torebka cukru waniliowego
6. Upieczony spód biszkoptowy
7. Pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
8. Pół opakowania mrożonych jagód
9. Cząstki pomarańczy

WYKONANIE:

Spód biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy. Rozmrozić jagody. Zagrzać sok pomarańczowy i rozpuścić w nim galaretki pomarańczowe. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i dwie łyżki odłożyć. Dodać ubitą śmietanę do serków waniliowych i delikatnie wymieszać. Powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę cały czas mieszając masę serową. Połowę masy serowej wyłożyć na biszkoptowy spód w tortownicy, na masie rozłożyć dokładnie osączone jagody. Wlać resztę masy i równomiernie rozsmarować. Na wierzch wylać kilka łyżek soku z jagód i delikatnie przemieszać tworząc wzorek. Schłodzić (około 3 godziny). Sernik wyjąć z formy; posmarować boki resztą bitej śmietany i obsypać posiekanymi orzechami.