SKŁADNIKI:
1. 60 dag mielonego twarogu
2. 2 łyżki waniliowego proszku budyniowego
3. 4 jajka
4. 1 szklanka cukru
5. Cukier waniliowy
6. 5 dag rodzynek
7. 10 dag suszonej żurawiny
8. Skórka otarta z trzech cytryn
9. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
10. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
11. Cukier puder i jeszcze 1 łyżka mąki
WYKONANIE:
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, powoli dodawać ser, skórkę i sok z cytryny i budyniowy proszek waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sparzyć rodzynki i żurawinę, dokładnie odsączyć i osuszyć; oprószyć mąką.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Na końcu wsypać oprószone mąką rodzynki i owoce suszonej żurawiny.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę serową. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i wstawić do niego blaszkę z sernikiem na około 70 – 75 minut. Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu zdjąć papier a przed podaniem posypać cukrem pudrem.