Sery pleśniowe

0
46

Sery pleśniowe to produkty spożywcze osadzone we francuskiej historii kulinarnej. Kiedyś niedostępne w Polsce, dziś kupić możemy je w każdym wybranym sklepie spożywczym. Sery pleśniowe świetnie pasują do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a także jako dodatek do gorących zup i nadzienie do mięs drobiowych. Pomysłów na zastosowanie serów w kulinariach jest bardzo wiele. W najprostszej formie możemy spożywać sery jako dodatek do białego wina, w formie deserowej. Warto raz na jakiś czas zorganizować dla siebie i najbliższych wieczór z deską serów, na której ustawimy kawałki najróżniejszych odmian i będziemy się nimi delektować przy ulubionym filmie i rozmowach z przyjaciółmi. Do gorącego barszczu, który pijemy przy czytaniu książki wrzucić możemy kilka kostek pokrojonego sera pleśniowego. Będzie przyjemnie ciągnący i nieco zmieni smak barszczu. Podsmażyć go można także w panierce na oleju i podać z konfiturą żurawinową. To jeden z ulubionych przysmaków Czechów. Ser pleśniowy kładziony na wiosenne kanapki można jeszcze udekorować orzechami włoskimi. Pojawia się wtedy przyjemna gorycz smakowa.