Sianko

0
42

Sianko

Sianko. Proporcje: 2 jajka, 20 dag mąki, woda, około 12 dag masła, 75 dag jabłek, cukier puder do posypania, cukier waniliowy.

Do mąki dodać jajka, trochę wody, zagnieść niezbyt twarde ciasto makaronowe, aby się łatwo dało rozwałkować na bardzo cienkie placki. Gdy ciasto nieco przeschnie, zwinąć rulony i ostrym nożem pokroić bardzo cienki makaron. Makaron rozłożyć cienką warstwą na suchej blasze, wstawić do piekarnika, aby się lekko zrumienił. Prodiż lub naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w plasterki. Układać cienkimi warstwami makaron i jabłka. Każdą warstwę makaronu skrapiać obficie stopionym masłem. Ostatnią warstwę od góry powinny stanowić jabłka, które również należy polać łyżką masła. Tak przygotowane sianko wstawić do piekarnika, zapiec. Podawać na gorąco lub na zimno posypane cukrem pudrem.