Śledzie w śmietanie
Dwie odgłowione solone śledzie, jeden łyżeczka soku z cytryny (lub jeden/dwie łyżeczki octu), jeden duże jabłko, jeden duża cebula, jeden /dwie szkl. kwaśnej śmietany, jeden płaska łyżeczka mielonej słodkiej lub półsłodkiej papryki (jeden płaska łyżeczka imbiru) posiekana natka pietruszki, cząstki pomarańczy (grejpfruta)
Śledzie dobrze wymoczyć, sprawić, obrać z ości i skóry, odfiletować. Filety skropić sokiem z cytryny lub octem i odstawić na trzy0 minut. Przez ten czas obrać jabłko, pokrajać na drobną kostkę lub zwiórko- wać na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokrajać na okrągłe plasterki i podzielić je na pierścionki. Pokrojone jabłko ułożyć na małym półmisku, na jabłku ułożyć śledziowe filety, pokryć pierścionkami cebuli i zalać śmietaną wymieszaną z papryką lub imbirem. Przybrać posiekaną natką pietruszki. Znakomity efekt barwny przynosi ułożenie wokół przekąski pokrojonych cząstek pomarańczy lub grejpfruta.
Śledzie solone marynowane, cztery odgłowione solone śledzie, jeden/pięć szkl. octu jeden0%, jeden duża cebula, kilka cienkich plasterków marchwi, jeden/dwie łyżeczki cukru, jeden listek laurowy, trzy-cztery ziarnka ziela angielskiego, trzy-cztery ziarnka gorczycy
Śledzie dobrze wymoczyć, sprawić, obrać z ości i skóry, odfiletować. Szklankę z octem dopełnić wodą i zagotować z pokrajanymi w plasterki cebulą, marchwią, z cukrem i przyprawami. Filety ułożyć w słoiku i zalać ostudzoną zalewą marynatową.
Śledzie surowe marynowane, cztery surowe śledzie, zalewa marynatowa do ryb, Śledzie odgłowić, sprawić, odfiletować i starannie umyć. Osączyć i zalać w słoiku zalewą do ryb (przepis na s. jeden0pięć). Śledzie takie są pomyślane do szybkiego spożycia -już po upływie dwiecztery godz.