Śliwki duszone

0
42

Śliwki duszone

Śliwki duszone z cebulą lub porami. Proporcje: 10 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 2 pory, 25 dag węgierek, sól, odrobina cukru, majeranek do smaku.

Boczek wędzony pokroić w drobne słupki, włożyć na patelnię lekko natłuszczoną olejem lub smalcem i podsmażyć, lecz nie rumienić zbyt mocno. Do podsmażonego boczku dodać pokrojoną w półpierścienie cebulę lub pory i chwilkę razem podsmażyć, a na końcu dodać połówki śliwek bez pestek i pod przykryciem razem poddusić. Potrawę przyprawić do smaku solą, majerankiem, odrobiną cukru, a można również posypać przyprawą „Włoską” lub przyprawą do potraw „Jarzynka”. Jest to znakomity dodatek do pieczywa.

Sos holenderski

trzy żółtka (surowe), sól, pieprz, jeden łyżka ciepłej wody, dwie0 dag masła, sok z cytryny. Żółtka, sól, pieprz i łyżkę ciepłej wody umieścić w naczyniu do gotowania w kąpieli wodnej, starannie wymieszać, dodać część masła. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż do lekkiego zagęszczenia sosu, a następnie dodać resztę lekko roztopionego masła i całość ubijać trzepaczką rózgową. Dodać sok z cytryny. Bezzwłocznie podawać do ryb, szparagów, ziemniaków.

Sos Soubise, cztery duże cebule, jeden kieliszek wytrawnego białego wina (jeden00 ml), dwie/pięć szkl. rosołu, dwie łyżki masła, nieco więcej niż jeden szkl. białego sosu, dwie łyżki śmietany, sól, pieprz

Cebule obrać, pokrajać I gotować w wodzie jeden0 minut. Odcedzić, przełożyć do innego naczynia. Dodać wino, rosół i masło. Gotować dwie0 minut na bardzo małym ogniu, przetrzeć przez sito, połączyć z białym sosem (przepis na s. 9cztery) i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Podawać do białych mięs.