Śliwki w boczku

0
47

Śliwki w boczku

Osiem-jeden0 suszonych śliwek, osiem-jeden0 migdałów, osiem-jeden0 cienkich plasterków wędzonego boczku o długości i szerokości pozwalających na owinięcie śliwki i spięcie wykałaczką

Śliwki namoczyć, wyjąć pestki. Migdały namoczyć, obrać i włożyć do środka śliwek zamiast pestek. Owinąć plasterkiem boczku. Krótko obsmażyć lub zapiec w gorącym piekarniku.

Panierowana kiełbasa, jedensześć plasterków ukośnie krajanych, grubości jeden/dwie cm, kiełbasy (zwyczajnej, rzeszowskiej, podwawelskiej), jeden łyżka mąki, jeden jajo, pieprz, tarta bułka olej do smażenia musztarda, chrzan, (sos bearneński)

Plasterki kiełbasy obtoczyć w mące, maczać w rozbitym jaju z pieprzem i posypać tartą bułką. Obsmażyć z dwu stron i wbić wykałaczkę. Oddzielnie podawać musztardę, chrzan lub bearneński sos (przepis na s. 97).