Składniki:
Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (45 dag)
50 dag śliwek ( węgierki, renklody)
2 łyżeczki cynamonu
30 dag cukru żelującego
1 żółtko
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić (najlepiej powoli, zostawiając je na dolnej półce lodówki na noc). Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Zasypać w misce cukrem żelującym i odstawić na parę minut.
Rozmrożone ciasto francuskie lekko rozwałkować, pokroić na kwadraty o bokach mniej więcej pięcio – centymetrowych. Na każdym kawałku ciasta położyć porcję śliwek w cukrze żelującym i lekko skręcić przeciwległe rogi kwadratów. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na nim poukładać ciastka. Żółtko roztrzepać z łyżką zimnej wody i posmarować brzegi ciastek. Blachę z ciastkami wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić blachę z ciastkami i piec około 15 minut. (Najlepiej smakują jeszcze ciepłe).