Sposób na odporność – czarny bez
Syrop z kwiatu czarnego bzu ma ogrom zastosowań, a także dużo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Polecany jest głownie jako lekarstwo na przeziębienie i grypę. Same kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają wiele składników odżywczych, jednak aby móc z nich w pełni korzystać należy odpowiednio je przerobić, np. tworząc sok lub syrop. Należy uważać na surowe kwiaty i owoce czarnego bzu, gdyż wykazują właściwości toksyczne i mogą być szkodliwe dla organizmu. Jednak obróbka termiczna jest w zupełności wystarczająca aby móc cieszyć się prozdrowotnymi walorami czarnego bzu.
Sama roślina to krzew sięgający maksymalnie do 10 metrów wysokości, charakteryzuje się białymi kwiatami i fioletowo-czarnymi owocami. Oprócz zastosowania w ziołolecznictwie, skutecznie wykorzystuje się czarny bez w kosmetyce.
Roślinę tę można spotkać pod wieloma nazwami, takimi jak bez lekarski, bez apteczny, bez pospolity, bzowina czarna i wiele innych.
Bez to idealne źródło składników odżywczych. Możemy w nim odnaleźć witaminę C, biorącą udział w procesach opóźniających starzenie, witaminę A, która wzmacnia odporność, a także witaminy z grupy B, potas oraz wapń.
Warto mieć w swojej domowej apteczce syrop z kwiatu czarnego bzu, gdyż jest to dobry sposób nie tylko na samą walkę z przeziębieniem ale także opcja na podreperowanie odporności.