SZARLOTKA Z PIANKĄ

0
36

SKŁADNIKI:

Ciasto:
1. 2 szklanki mąki pszennej
2. Pół szklanki cukru
3. 1 kostka masła
4. 2 żółtka
5. 3 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie:
1. 1 kilogram jabłek
2. 1 kieliszek rumu
3. 10 dag rodzynek
4. 5 łyżek cukru
5. 1 budyń waniliowy
6. 1 szklanka śmietany
7. 1 torebka galaretki ananasowej
8. Cukier waniliowy

WYKONANIE:

Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i plackiem wylepić wyłożona papierem do pieczenia blachę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Przełożyć do rondelka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić, aż się rozpadną na mus. Do musu dodać rodzynki, rum i cukier a także proszek budyniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Rozsmarować na spodzie ciasta. Wstawić na około 40 minut do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Upiec. Wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w trochę mniej wody niż jest w przepisie na opakowaniu i tężejącą zalać ciasto.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i rozsmarować na wierzchu szarlotki. Przed podaniem dobrze schłodzić.