To nie torty, to kamienie milowe

0
57

Nie każdy może być smakoszem. Niestety, zdarzają się osoby „pozbawione subtelnych organów albo tego rodzaju uwagi, bez których najsmakowitsze potrawy nie robią żadnego wrażenia”. Taki był Napoleon, ale już Aleksander Dumas i cała plejada wielkich gwiazd oddawała się rozkoszom stołu ze znawstwem i upodobaniem.
To są sprawy naprawdę poważne. Weźmy choćby kulinarną wizytówkę Austriaków, czyli tort Sachera, który w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku stał się przedmiotem sporu między następcami Edwarda Sachera a równie sławną firmą cukierniczą Domela. Sprawa trafiła do Sądu Najwyższego, ponieważ żadna ze stron nie mogła dojść do porozumienia na temat: czy warstwę marmolady morelowej należy umieścić między połówkami tortu, czy też pod polewą?!
Upieczenie takiego tortu jest bardzo, bardzo kosztowne, pracochłonne i obrzydliwie tuczące. Jeśli ktoś nie opanował abecadła sztuki kulinarnej, nie się za to nie zabiera. Po co marnować trzy tabliczki czekolady i jeszcze trochę orzechów na ponury zakalec. To już byłoby nierozsądne. Ale ci, którzy z przyjemnością wchodzą do kuchni, niech spróbują… Raz na osiemnaście lat.
Read More