TORT KAWOWY

0
38

Składniki:

10 dag maki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
27 dag cukru
80 dag śmietan kremówki
2 cukry waniliowe
5 dag czekolady
5 dag wiórków czekoladowych
4 jajka
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki rozpuszczalnej kawy
11 łyżek ajerkoniaku
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki spirytusu lub rumu

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i czterema łyżkami ciepłej wody. Pod konie ubijania dodać powoli 15 dag cukru i jedną torebkę cukru waniliowego. Gdy piana jest już bardzo sztywna, dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około pół godziny. żelatynę namoczyć, czekoladę posiekać, kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Połowę żelatyny rozpuścić w kawie. Jeden pojemnik śmietany ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać pokrojoną czekoladę i zimną kawę.
Biszkopt nasączyć ponczem zrobionym z alkoholu i wody z cukrem. Biszkopt przekroić na trzy części. Jedną część posmarować śmietaną czekoladową, przykryć drugim plackiem, który posmarować śmietaną ubitą z cukrem i ajerkoniakiem, przykryć trzecim plackiem i schłodzić.
Ubić pozostałą śmietanę z 5 łyżkami cukru i posmarować biszkopt i posypać wiórkami czekoladowymi.