Tort na miodowym spodzie

0
37

SKŁADNIKI:

CIASTO:

1. 3 jajka
2. 7 dag miodu
3. 20 dag cukru pudru
4. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
5. 45 dag mąki pszennej
KREM:

1. 25 dag masła
2. 2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego)
3. Mleko do ugotowania budyniu
4. Torebka cukru waniliowego
5. 25 dag cukru pudru
6. Lukier lub
7. Polewa czekoladowa
8. Opcjonalnie: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy

WYKONANIE:

Dwie łyżki miodu trochę rozgrzać, utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Wymieszać z mąką zmieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito. Odstawić na około godzinę.
Ciasto podzielić na 3 części, przełożyć do foremki i wstawić na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (każdą część osobno). Ostudzić i wyjąć z formy.
Przygotować krem:
Budyń ugotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę i powoli dodawać ostudzony budyń. Całość podzielić na dwie części.
Resztę miodu podgrzać i polać pierwszą część ciasta, a następnie posmarować częścią kremu i przykryć drugim krążkiem, którego także polać miodem i posmarować resztą kremu. Przykryć trzecim krążkiem ciasta i posmarować polewa czekoladową a następnie posypać wiórkami, orzechami lub płatkami migdałowymi.