TORT POMARAŃCZOWY

0
37

Składniki:

Biszkopt:
8 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
18 dag cukru
6 jajek
Cukier waniliowy
6 dag kakao
Masło do formy
Masa i dekoracja:
30 dag jogurtu
3 łyżeczki żelatyny
7 pomarańczy
Szklanka bitej śmietany
10 dag ciemnej polewy czekoladowej
3 dag prażonych wiórków migdałowych
10 dag cukru

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Pianę delikatnie połączyć z żółtakmi i wymieszać. Obie mąki wymieszać z kakaem i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt przestudzić i przekroić na 3 krążki.
Pomarańcze obrać. Z jednej wycisnąć sok, pozostałe podzielić na cząstki.
Żelatynę, jogurt, sok i cukier połączyć z bitą śmietaną, wymieszać. Przełożyć placki kremem i owocami i udekorować.