Przechowywanie produktów w miejscach, gdzie następnie poddawane są obróbce, wymaga spełnienia szeregu warunków związanych z higieną. Dotyczy to również odpowiednich temperatur, które po pierwsze zapobiegają procesowi psucia, a po drugie pozwalają wielu produktom zachować jak najwięcej ich składników odżywczych. Dlatego wyposażenie gastronomii obejmuje między innymi chłodnictwo. Wśród sprzętów należących do tej kategorii znajdziemy między innymi szafy, stoły, lady czy nadstawy chłodnicze. Poza tym ważne miejsce zajmują tu także lodówki i zamrażarki gastronomiczne. W gastronomii niedopuszczalne są bowiem sytuacje, gdy produkty przechowywane są w temperaturach mogących wywołać proces psucia. To zagrażałoby bowiem zdrowiu osób, które jadłyby przerobione produkty.
Wybierając sprzęt chłodniczy należy więc zawsze pamiętać, że musi być to sprzęt niezawodny. Tylko taki gwarantuje optymalne warunki przechowywania produktów i ciągłość pracy, gdyż są one zawsze świeże i gotowe do użycia, gdy trzeba.