Zupa kalafiorowa

0
33

Zupa kalafiorowa to obok chłodnika najbardziej lubiana i najchętniej spożywana zupa w okresie letnim. W wakacje stojaki na straganach wręcz uginają się pod dorodnymi kwiatami kalafiora. Istnieje wiele pomysłów na ich przyrządzenie, jednak pomysł z zupą jest najbardziej wypróbowany. Kalafior na szczęście nie musi się gotować zbyt długo, a w wywarze bulionowym gotuje się stosunkowo szybko. Aby zachował naturalną i przyjemną biel – warto do gotującej się zupy wlać trochę mleka. Do zupy kalafiorowej oprócz głównego warzywa dodać można właściwie wszystkie inne, które przyjdą nam do głowy, ale nie powinno przy tym obejść się bez marchewki i dużej porcji ziemniaków pokrojonych w kostkę. O włoszczyźnie także warto pamiętać, zwłaszcza o świeżej pietruszce oraz koperku. To właśnie one nadają zupie kalafiorowej specyficznego smaku i aromatu. Zupa naturalnie gotowana być może na tradycyjnej kostce bulionowej. Przy dodatku warzywnej kostki zupa jest bardzo delikatna, z kostką drobiową smak jest bardziej zdecydowany.