Zupa pomidorowa

0
40

Zupa pomidorowa to niewątpliwie królowa wszystkich polskich zup. Uwielbiają ją i urzędnicy i robotnicy fizyczni. Jest po prostu daniem uniwersalnym i ponadczasowym. Do zrobienia zupy pomidorowej potrzebny nam będzie przede wszystkim dobry koncentrat, choć są tacy, którzy przedkładają pomidory z puszki nad koncentrat w słoiku. Zupa pomidorowa gotowana na bazie pomidorów w puszcze jest bardziej delikatna i ma też intensywniejszy kolor. Bardzo ważna w tej zupie jest obecność marchewki oraz włoszczyzny, bez tego smak będzie niepełen. Zupę pomidorową można przygotować na dwa sposoby – z makaronem lub ryżem. Ryż w gorącej zupie szybciej pęcznieje od makaronu. Jeśli zależy nam na sporej gęstości zupie, gotowane pomidory rozmieszać można blenderem. Do zabielenia użyć można naturalnego jogurtu oraz kwaśnej śmietany. Aby po dodaniu tych składników zupa się nie zważyła, trzeba wymieszać je z odrobiną gorącej zupy w oddzielnie przygotowanym naczyniu. Jeśli pod ręką nie ma ani makaronu, ani ryżu – można zastosować grzanki.