Każdy świadomy człowiek doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jakie składniki zawierają produkty spożywcze, kupowane przez nas na co dzień w marketach. Z tego powodu coraz więcej osób przenosi się ? mimo wyższych cen ? na żywność ekologiczną. Co powinniśmy na ten temat wiedzieć?
Przede wszystkim najważniejsza sprawa dla nas, konsumentów ? żywność ekologiczna nie jest modyfikowana genetycznie ani nie zawiera żadnych chemicznych składników, jak sztuczne barwniki, nawozy, pestycydy czy hormony. Jej produkcja jest kontrolowana, a każda rzecz posiada certyfikat pochodzenia ekologicznego. Pamiętajmy też, że żywność ekologiczna ma nadrukowane na etykiecie specjalne logo unijne. Nie mylmy jej więc z innymi produktami, nazywanymi szumnie na opakowaniu jako ?zdrowa żywność? – jeśli nie posiadają specjalnego oznakowania, nie spełniają wymogów, określonych w przepisach, a tym samym mogą być szkodliwe. Warto więc zwrócić na to uwagę i nie dać się oszukać.
Żywność ekologiczną najlepiej kupować więc w specjalistycznych sklepach stacjonarnych lub internetowych albo bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych. Coraz częściej również zwykłe markety wprowadzają do swoich ofert odrębne półki z takim asortymentem.